ממש לפני כמה חודשים העלתה עמותת אדם טבע ודין לסדר היום מידע מסוכן מאוד לבריאות. היא טענה כי בארץ נמכרת תוצרת חקלאית עם יותר 33% חומרי ריסוס והדברה מהמותר ומהתקן האירופאי. תוצרת זו טענו בעמותה נפסלה לייצוא בגלל עודף חומרי ההדברה אבל לא להפצה בארץ, והיא משווקת לכל דכפין שהולך לאכול חומר הדברה עם תות שדה, תפוח אדמה ועוד.
המצב האמתי היום הוא שבארץ אין חובה לבדוק את כמות שאריות ההדברה לשיווק בארץ וליצוא, ובעיקר אין למשרד החקלאות מספיק מפקחים כדי לפקח על 16,000 חקלאים. כך יוצא שבעצם אין אכיפה לתקן וההפקרות משתוללת ואתה גם חומרי הדברה וריסוס מסוכנים.
יחד עם זאת כאשר משרד החקלאות עולה על תוצרת חקלאית שיש בה יותר מדי חומרי הדברה בניגוד לתקן, היא נאסרת לשיווק באירופה, אבל מה שלא טוב לאירופה לא אומר שאי אפשר לדחוף ללקוחות הישראלים.
הדבר היחידי שיכול להציל את הצרכנים הישראלים מהתוצרת החקלאית הזו הם ירקות אורגניים.
הורים חייבים לדעת את מציאות חומרי הריסוס וההדברה שהם נותנים לילדים שלהם דרך צריכה של פירות וירקות. כיוון שהמצב ממש מפחיד, יש הרבה מאוד הורים שמעדיפים לקנות ירקות אורגניים ולא לסכן את הבריאות של הילדים שלהם בסלט חסה עם זרחן אורגני.
במנהל השירות הארצי למזון במדינה בודקים מדי שנה תוצרת חקלאית, והם גם פוסלים תוצרת שיש בה זרחנים אורגניים והתקן המקומי לא משווה בכלל לתקן האירופאי. החשיבות של ירקות אורגניים לילד היא גדולה מאין כמותה ולכן יש לתת לכך דגש רב. ירקות אורגניים בריאים יותר אשר גדלו בשיטת חקלאות אורגנית. המשמעות היא אוכל בריא יותר, התחשבות באמא אדמה ותרומה רבה לסביבה!
רוב עמותות הסביבה בארץ דורשות להקים תוכנית פעולה לאומית כדי להגן על האדם מפני יותר מדי חומרי ההדברה שיש בפירות וירקות ובתוצרת חקלאית מרוססת.
מדובר על כך שיש לקבוע מדיניות של שימוש מופחת בחומרי הדברה לצד הכשרת מדבירים ולימוד הנושא.
הגברת הפיקוח והאכיפה, ויישום שיטות לא כימיות בהגנה על תוצרת חקלאית.
בארץ חייב להיות מאגר מידע על חומרי הדברה, כולל הערכת סיכונים בחשיפה אליהם עם דגש על בריאות ילדים וקשישים.
תהליך הרישום של חומרי ההדברה וההסתייגויות לגביהם צריך להיות שקוף ופתוח לציבור. אנשים לא צריכים לנחש מהם חומרי ההדברה והיכן הם נמצאים, על הגורמים הרלבנטיים הן במשרד החקלאות והן במשרד הבריאות לשקף את זה לציבור באופן קבוע ומעודכן.
בנוסף מבקשות עמותות להגנת הסביבה להגביל שימוש של חומרי הדברה הידועים כמסוכנים מאוד. כרגע המצב הוא שיש שימוש רחב, פוגעני עם הרבה מאוד פרצות ואין אכיפה ומעקב של ממש אחרי השימוש בחומרי הדברה בחקלאות.